keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Kulttuurilla parempaa ympäristöä

Kulttuuri on merkittävä elämänlaadun parantaja. Sen on sanottu muun muassa pidentävän elinikää enemmän kuin laihduttaminen ja lisäävän hyvinvointia. Elinympäristö täysin ilman taidetta, musiikkia ja kaikenlaisia kulttuurin eri muotoja on lopulta hyvin köyhä. Kulttuurin ympärille muodostuu usein tapahtumia ja yhteisöjä, ja tätä kautta kulttuuri luo alueille eläväisyyttä ja väriä.

Kulttuurin ja hyvin voivan ympäristön teemaa käsitellään ensi viikolla Kulttuurikutinaa-hankkeen järjestämässä "Tee itse hyvä ympäristö - kulttuurilla ja yhteisöllisyydellä viihtyisämpi elinympäristö" -seminaarissa Lappeenrannassa Lauritsalan kartanolla 5.6. klo 13.00–17.30. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan kulttuurin ja yhteisöllisyyden voimasta!

Maailman ympäristöpäivää vietetään 5.6. ja tämä tapahtuma sopii päivän teemaan. Ympäristösuojelullisen perspektiivin sijaan aihetta lähestytään tällä kertaa erityisesti luovuuden näkökulmasta. Kuinka meistä jokainen voi osaltaan olla rakentamassa oman asuinympäristönsä viihtyvyyttä? Kuinka kulttuurin ja yhteisöllisyyden avulla luodaan hyvää ympäristöä?

Tilaisuuden tavoitteena on olla inspiroiva iltapäivä: meillä jokaisella on mahdollista vaikuttaa!

Päivän ohjelma on seuraava:
klo 13.00 Tilaisuuden aloitus
- Yhteisötaiteen ja osallistavien menetelmien läänintaiteilija Anniina Aunola: Arki luovassa liikkeessä
- Kuvataiteilija Markku Metso ja kuvataitelija Hanna Peräkylä: Aktiivista kylätoimintaa Tirvalla - Valmiiden rakenteiden hyödyntäminen
klo 14.15 kahvitauko
- Seppo Kääriäinen ja Perttu Pohjanperä: Mikkolan navetan tarina
- Parikkalan patsaspuiston tarina
- Käsityöläinen, Lauritsala-seuran pj. Anne-Maija Laukas: Luova yhteisöllisyys
- Aivolinkousta (Pasi Juvonen)
klo 17.30 tilaisuuden päätös

Tilaisuus järjestetään Lappeenrannassa Lauritsalan kartanolla (Kartanontie 21, Lappeenranta) Wanhan navetan alakerrassa.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille! Tervetuloa!

Lisätietoja ja ilmoittautuminen tarjoiluja varten 2.6. mennessä:
Heini Kähkönen, heini.kahkonen(at)lut.fi, puh. 040 684 3963


ps. Ja mitä tulee yhteisöihin ja hyvinvointiin, muistattehan myös Mahdollisuuksia torin sunnuntaina 1.6. klo 13-19 Lappeenrannan satamatorilla! Paikalla on myös Luova Etelä-Karjala -myyntipiste yhdeksän tekijän voimin.



maanantai 19. toukokuuta 2014

Kulttuurista kutinaa touko-kesäkuussa

Tässä tietoa Kulttuurikutinaa-hankkeen ajankohtaisia asioita touko-kesäkuussa 2014, tervetuloa mukaan!

Luova Etelä-Karjala -kokoontuminen 20.5. klo 17.30

Etelä-Karjalan luovia osaajia kutsutaan seuraavaksi koolle ti 20.5. klo 17.30 Lappeenrannan Taito-keskukseen Tasihinin talolle (Kauppakatu 25, sisäänkäynti Ainonkadulta sisäpihan kautta). Kaikki Luova Etelä-Karjala -verkostosta ja -merkistä kiinnostuneet ovat tervetulleita tapaamiseen! Lue lisää aiheesta: www.luovaetelakarjala.fi
Kokouksessa käydään läpi merkin näkyvyyttä ja toiminnan jatkuvuutta. Ilmoitathan etukäteen saapumisestasi: heini.kahkonen(at)lut.fi, 040 684 3963

Taiderastit tulevat taas syyskuussa 2014! Rastikohteiden haku on auki.

Kaakon Taide ja Kulttuurikutinaa kutsuvat eteläkarjalaisia kulttuurikohteita avaamaan työhuoneensa auki yleisölle la 20.9.! Maakunnallisiin Taiderasteihin etsitään nyt eteläkarjalaisten taiteilijoiden ja luovien alojen osaajien työhuoneita, harjoitustiloja ja vastaavia paikkoja, jotka eivät normaalisti ole avoinna yleisölle. Kyseessä on loistava tilaisuus saada lisänäkyvyyttä paikallisille osaamiselle ja kulttuurille! Ennakkoilmoittautuminen on auki 23.5. asti. Ilmoittautumisohjeet ja lisätietoa löydät täältä: KLIK! 

Kompastu kulttuuriin: kulttuurielämyksiä ikäihmisille 19.5.–27.5.

Osana Kompastu kulttuuriin -toimintaa Kulttuurikutinaa -hanke järjestää tanssitaidetta ja osallistavaa kuvataidetta sisältävän pienen kiertueen Etelä-Karjalan maalaiskuntien palvelu- ja vanhainkodeissa (Taipalsaarella, Lemillä, Savitaipaleella, Ruokolahdella ja Rautjärvellä). Esitykset toteuttavat tanssitaiteilija Sanna Valkeapää ja kuvataiteilija Tuija Kuusi. Kompastu kulttuuriin kulttuuriin -toiminnassa kulttuuria tuodaan lähelle maakunnan asukkaita ja tapahtumat ovat aina maksuttomia.
Lue lisää esitysten tiedotteesta: KLIK!

 ”Tee itse hyvä ympäristö - kulttuurilla ja yhteisöllisyydellä viihtyisämpi elinympäristö” –seminaari Lappeenrannassa 5.6. klo 13.00–17.30

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan kulttuurin ja yhteisöllisyyden voimasta! Aihetta lähestytään erityisesti kulttuurin ja luovuuden näkökulmasta. Tapahtuma järjestetään to 5.6.2014 klo 13.00–17.30 Lappeenrannassa Lauritsalan kartanolla (Kartanontie 21, Lappeenranta) Wanhan navetan alakerrassa.
Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Tervetuloa!
Lisätietoja ja ilmoittautuminen tarjoiluja varten 2.6. mennessä: Heini Kähkönen, heini.kahkonen(at)lut.fi, puh. 040 684 3963
Tilaisuuden ohjelma ja lisätietoja löydät täältä: KLIK! 

Luova Etelä-Karjala mukana Lappeenrannan Mahdollisuuksien torilla 1.6. klo 13-19 satamatorilla

Mahdollisuuksien tori järjestetään Lappeenrannan satamatorilla su 1.6. klo 13-19 ja myös Luova Etelä-Karjala on mukana tapahtumassa. Myynnissä on taidetta ja käsitöitä, tervetuloa ostoksille!
Mahdollisuuksien torilla on monenlaista ohjelmaa, esityksiä ja yhdistyksiä esittelemässä toimintaansa. Lisätietoja torista löydät täältä: www.mahdollisuuksientori.fi

Luova Etelä-Karjala-tunnuksen alla torilla myymässä ovat:
-          Mutkutti: käsintehtyä saippuaa, pipoja
-          Susannan työhuone: lempiriepu-bambutiskirättejä
-          Siritarleena: mm. postikortteja, taidejulisteita, kaitaliinoja ja pientä sisustustavaraa
-          Nukkemuoti Sädekangas: nukenvaatteita Baby Bornille, My Little Baby Bornille, Barbielle ja Monster High nukelle
-          Ompelimo Kirjava: mm. hattuja, pipoja, pantoja, kasseja, pussukoita, kännykkäpusseja.
-          kuvataiteilija Pauli Parkkinen: myynnissä kulttuurilehti DIKTATOR sekä sarjakuvalehti UNICOMCS sekä kuvataidetta
-          Tuuliviiri
-          Saimaahand

maanantai 12. toukokuuta 2014

Luova Etelä-Karjala kokoontuu jälleen 20.5.2014

Helmikuussa kirjoitin tänne alkuvuodesta järjestetystä Luova Etelä-Karjala -tapaamisesta. Tuon tekstin löydät täältä: KLIK.

Nyt tuolloin useita puheissa olleita asioita on nyt viety eteenpäin ja kutsun jälleen koolle eteläkarjalaisia luovan alan tekijöitä!

Tapaamisessa jatketaan siitä, mihin viimeksi jäätiin. Paikalle kannattaa tulla kertomaan mielipiteensä siitä mihin päin verkostoa viedään, miten tunnus jatkaa vuodesta 2015 eteenpäin ja millaiseksi toiminta muodostuu. Luova Etelä-Karjala voi onnistuneesti toimiessaan edustaa hyvää markkinointikanavaa paikalliselle osaamiselle ja tukiverkkoa luovien alojen tekijöille. Tapaamiseen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet!

Tapaaminen järjestetään ti 20.5. klo 17.30 Tasihinin talolla (Kauppakatu 25, sisäänkäynti Ainonkadulta sisäpihan kautta).
Kerrothan etukäteen saapumisestasi kahvitarjoiluja varten 17.5. mennessä: heini.kahkonen(at)lut.fi

Sitten viime tapaaminen Luova Etelä-Karjala -tunnuksen nettisivut ovat nyt julkaistu. Löydät ne osoitteesta www.luovaetelakarjala.fi

Laajemmalle yleisölle nettisivuista ja verkostosta tiedotetaan myöhemmin tänä vuonna. Sitä ennen verkostoa pyritään kasvattamaan kaiken aikaa ja tietoa merkistä levittämään luovien alojen tekijöille itselleen. Jos haluat mukaan verkostolistaukseen tai tiedät jonkun kiinnostuneen, ota yhteyttä: heini.kahkonen(at)lut.fi. Nettisivuilta löytyy lisätietoa tunnuksesta. Jos omat tietosi ovat jo sivuilla ja jokin tieto on vanhentunutta/väärin tai haluat tietosi pois sivuilta, kerrothan siitä.

20.5. tapaamisessa käsittelyssä:

- mihin on edetty sitten viime tapaamisen.
- tunnuksen jatko: kuka ottaa tunnuksen nettisivuineen hallintaansa?
- minkälaiseksi verkoston toiminta muodostuu? entä mukana olon mahdollinen maksullisuus hankkeen loputtua: kuinka onnistuu ja mitä maksua vastaan halutaan?
- mitä Kulttuurikutinaa voi tunnuksen eteen tehdä vielä vuoden 2014 aikana: näkyvyys, materiaalit, yhteistoiminta yms.?

Aiheesta voi lähettää kommentteja, vaikka et pääsisikään mukaan. Luova Etelä-Karjala on lähtenyt liikkeelle tekijöiden tarpeesta ja sitä viedään eteenpäin käyttäjien toiveista lähtien.

Tapaamisiin!


Heini Kähkönen

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Etelä-Karjalan Taiderastit 20.9. – Avaa työhuoneesi!

Kaakon taide ja Kulttuurikutinaa-hanke järjestävät yhteistyössä syyskuussa koko Etelä-Karjalan kattavan Taiderastit-tapahtuman. Tämä taidesuunnistustapahtuma jatkaa siitä, mitä vuonna 2013 järjestetyt Lappeenrannan Taiderastit ja Imatran Kulttuurisuunnistus aloittivat.

Tänä vuonna tapahtuma laajenee maakunnalliseksi. Nyt mukaan etsitään eteläkarjalaisten taiteilijoiden ja luovien alojen osaajien työhuoneita, harjoitustiloja ja vastaavia paikkoja, jotka eivät normaalisti ole avoinna yleisölle. Kyseessä on loistava tilaisuus saada lisänäkyvyyttä paikallisille osaamiselle ja kulttuurille!

Taiderastien karttaan tulee kahdenlaisia rasteja, jotka merkitään karttaan eri symbolein:
1. Visuaalisten taiteiden ammattilaisten kohteet 
2. Luova Etelä-Karjala -kohteet (luovat alat laajemmin)

Jos haluat olla mukana avaamassa ovesi yleisölle, ota yhteyttä! Ennakkoilmoittautumiset 23.5.mennessä.
Anna Vilkuna (anna(at)kaakontaide.fi, 045 1447755)
Heini Kähkönen (heini.kahkonen(at)lut.fi, 040 684 3963)

Rasteja otetaan mukaan rajallinen määrä, joten olethan liikkeellä ajoissa! Mukana olo vahvistetaan ilmoittautuneille kesäkuussa.

Mitä mukana olo edellyttää?
- Kohteen on oltava auki koko tapahtuma-ajan la 20.9. klo 12–16.
- Voit itse määritellä mitä rastina olo tarkoittaa. Halutessasi voit järjestää esityksiä, tarjoiluja ym. tai sitten voit vain olla paikalla ja kertoa työskentelystäsi. Oheisohjelma ja tarjoilut tuovat yleensä lisää kävijöitä! Erityisesti paikat, joihin normaalisti suuri yleisö ei pääse, kiinnostavat rasteilla kävijöitä.
- Sisäänpääsy kaikille rasteille on ilmaista. Oheisohjelma (esim. työpajan materiaalimaksu, tarjoilu, jne.) voi olla maksullista.
- Kaikkien rastien on sijaittava Etelä-Karjalassa.
- Rastina mukana olo ei maksa mitään, mutta mukana olijoiden toivotaan osallistuvan aktiivisesti markkinointiin, esimerkiksi kertomalla tapahtumasta omille verkostoilleen. Kun kaikki osallistuvat tiedotukseen, sana leviää laajemmalle. 

Mitä rastina olosta saa?
- Näkyvyyttä työllesi. Vuonna 2013 Taiderastit tapahtumassa oli yli 1000 käyntikertaa. Imatran Kulttuurisuunnistuksessa toukokuussa 2013 suosituimmissa kohteissa vieraili noin 50 kulttuurista kiinnostunutta. Kyseessä on ainutlaatuinen mahdollisuus saada uusia asiakkaita ja töilleen kulttuurista kiinnostunutta yleisöä!
- Kaakon taide ja Kulttuurikutinaa hoitavat tapahtumalle markkinointimateriaalin (kartat, esitteet, nettisivut ym.) ja tiedotteet lehdistölle. Markkinointimateriaalin saat käyttöösi ilmaiseksi. 
- Mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Taiderastien konsepti on tänä vuonna monialainen ja kokoaa alleen moninaisen joukon eteläkarjalaista luovuutta.


Kokemuksia: 

”Ihmisten kiinnostus nähdä eläviä taiteilijoita ja taiteen tekemistä yllätti täysin.” (Lappeenrannan Taiderastit, 2014)
”Olimme positiivisesti yllättyneitä kävijämäärästä.” (Imatran Kulttuurisuunnistus 2013)
”Puhuin liki taukoamatta neljä tuntia :)” (Lappeenrannan Taiderastit, 2013)
”Toivottavasti tällaista järjestetään jatkossakin” (Imatran Kulttuurisuunnistus 2013)
”Toivottavasti jatkuu” (sitaatti sekä yleisöltä että rastikohteilta, Lappeenrannan Taiderastit 2013)